Conditii de obtinere a Extrasului de Carte funciara

Incepand cu 1 octombrie 2011, cand a intrat in vigoare noul Cod Civil, un Extras de Carte funciara de autentificare este valabil zece zile lucratoare (in loc de cinci, cum era pana la aceasta data) fiind urmat de o perioada de inca cinci zile lucratoare in care Cartea funciara trebuie sa fie libera, nici un notar neputand sa ceara un alt extras de autentificare. Aceasta noua prevedere este justificata de necesitatea ca o parte interesata sa-si poata exercita dreptul de a face notari in Cartea funciara, stiut fiind faptul ca o cerere de extras de autentificare blocheaza Cartea pentru zece zile.

Acest lucru inseamna ca daca, din diverse motive, nu este folosit primul extras, urmatorul poate fi obtinut dupa mai bine de o saptamana: cele cinci zile de pauza plus inca doua pentru obtinerea urmatorului (nu am luat in considerare taxa de urgenta). Partile care programeaza semnarea unui contract de vanzare-cumparare trebuie sa coordoneze foarte bine termenele de obtinere si de valabilitate ale documentelor necesare notarului, cum ar fi  certificatele fiscale si Adeverinta de la Asociatia de proprietari.

Pentru o intelegere mai buna a lucrurilor, voi da un exemplu. Sa presupunem ca mergem la notar in ziua de luni 5 decembrie 2011 pentru a programa un contract de vanzare-cumparare. Notarul va depune cererea la Cartea funciara pe 6 decembrie si va obtine extrasul in data de  8 decembrie (joi), extras care va fi valabil pana luni 19 decembrie inclusiv. Presupunand ca nu se semneaza contractul de vanzare-cumparare pana la aceasta data, urmatorul extras de autentificare va putea fi cerut de notar abia in data de 27 decembrie, dupa cinci zile lucratoare de “pauza”. Al doilea extras va putea fi disponibil pe 29 decembrie. Taxa de urgenta nu va putea scurta acest termen decat cu o zi.

Deci, iata cum o programare defectuoasa a termenelor poate amana semnarea unui contract cu mai mult de doua saptamani.

De mentionat un lucru important: in perioadele in care Cartea funciara este blocata, se pot obtine extrase de informare. Cartea este blocata numai pentru inscrieri si notari, nu si pentru informare.

Share
This entry was posted in Cadastru si Cartea Funciara, Juridice and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Conditii de obtinere a Extrasului de Carte funciara

  1. Pingback: Extrasul de Carte funciara de autentificare vs. de informare | Equinox Blog | Imobiliare Ploiesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *