Cine plateste comisionul agentiei imobiliare [2]

O perspectiva din care intrebarea din titlu poate primi un raspuns este cea care se refera strict la cumparator.

Am intalnit pe un site juridic urmatoarea situatie:

Intrebare: Buna ziua! Am si eu o problema si am nevoie de un sfat. Sunt interesata de cumpararea unui apartament. Am fost la o vizionare impreuna cu o alta prietena prin intermediul unei agentii. Eu am semnat contract de vizionare. Ulterior eu nu am participat la discutiile dintre prietena mea si agent, iar in cele din urma prietena a semnat un antecontract cu proprietarul in prezenta agentiei (insa nu are contract cu agentia deoarece nu s-au inteles la comision), iar agentia m-a notificat acum pe mine facand apel la acea clauza din contractul de vizionare, cum ca eu ar trebui sa platesc comisionul. Spuneti ce trebuie sa fac?
 
 
 
Raspuns avocat: In primul rand nu stiu ce s-a stipulat exact in contractul pe care l-ati semnat… Oricum, nu platiti. Plateste cine a semnat la urma urmei antecontractul de vanzare-cumparare, mai bine zis ar trebui sa plateasca daca ar exista conventie in acest sens. Cum nu exista, nu se plateste.
 

 

Este evident ca “vinovata” pentru apartitia acestei situatii nedorite si neplacute este agentia imobiliara. Cand a constatat ca negocierile se deruleaza cu prietena, si nu cu titulara contractului de comision, ar fi trebuit sa intocmeasca un contract si pentru cea dintai. Oricum era prea tarziu, contactul dintre cumparator si vanzator exista si agentia nu mai avea decat sa spere ca va ajunge la o intelegere cu cumparatoarea. Nu s-a intamplat asa. Cand agentul a incercat sa semneze un nou contract de comision, cu adevarata cumparatoare,  aceasta a refuzat.

Eu as baga mana in foc ca doamna care a semnat contractul cu agentia stia ca nu va cumpara ea, si ca prietena sa este cea interesata, dar poti sa-ti refuzi o prietena buna? Doar “prietenul” la nevoie se cunoaste.

Situatia descrisa mai sus este un “sablon” cu care agentiile se intalnesc frecvent. Cumparatorii au inteles ca, daca nu semneaza un contract de prestari de servicii, agentia nu nu le prezinta niciun imobil si, ca sa nu se angajeze la plata serviciilor, vin cu un prieten, care semneaza, in locul lor, fara probleme. Pentru o astfel de situatie, agentia nu are arme cu care sa se apere. Concluzia avocatului este limpede: nu ai semnat, nu trebuie sa platesti. Dupa legea civila asa este, dar dupa cea morala, cum ramane ?

Cat de putin trebuie sa valoreze demnitatea acelor oameni, care recurg la asemnea trucuri pentru a fura munca unor semeni ai lor si pentru a se lauda apoi in gura mare ca au furat?

Un lucru este cert: acesti oameni nu au niciun pic de stima pentru propria lor persoana.

Share
This entry was posted in Imobiliare Ploiesti. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *