Cine a fost Ion Maiorescu

Sediul agenţiei imobiliare Equinox din Ploieşti se află pe strada Ion Maiorescu. Foarte adesea, clienţii noştri înteleg greşit (sau nu sunt atenţi) şi cauta strada Titu Maiorescu. Confuzia este, într-un fel,  explicabilă: Ion Maiorescu, de fapt Ioan Maiorescu (1811-1864), a fost tatăl lui Titu Maiorescu (1840-1917), marele om politic şi de litere.

Ioan Maiorescu a fost profesor de istorie şi de stilul scrierii la Craiova, conducând Şcoala Centrală din Craiova timp de mai bine de un deceniu, în preajma Revoluţiei paşoptiste. A activat în Oltenia, la începuturi ca învăţător. S-a născut în anul 1811 într-un sat din preajma  Blajului (Bucerdea Grânoasă) şi a murit în 1864 la Bucureşti. A slujit Revoluţia paşoptistă din postura de agent diplomatic al Guvernului revoluţionar la Frankfurt pe Main. În ţară, a mai ocupat funcţia de director al Eforiei Şcoalelor (1859-1861) şi profesor de istoria românilor la Facultatea de Litere din Bucureşti.

Mai puţini ştiu că Ioan Maiorescu, Trifu în actele rămase în Ardeal, şi-a început cariera didactică, cu un post de învăţător la Cernăuţi. Activitatea de acolo îl va recomanda pentru cea mai mare şcoală a Olteniei, Şcoala Centrală din Craiova, unde a activat între 1837-1848, cu întreruperea 1842-1843. Ioan Maiorescu obişnuia să spună elevilor săi:

Eu, frate, încă am văzut multe, şi în toate aceste multe m-am convins că noi, fără carte, aici, în ţara aceasta, şi mai departe, în ţările acelea locuite de Români, multă viaţă nu vom avea. Am fost şi eu în ţările Apusului, şi, apoi, fost-am şi la Viena, şi pe acolo, pretutindeni, am înţeles că nimic alt nu întăreşte şi nu împodobeşte viaţa omului şi, deci, viaţa poporului mai mult ca învăţătura, ştiinţa şi artele…

Share

This entry was posted in Imobiliare Ploiesti and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Cine a fost Ion Maiorescu

  1. Pingback: Cine a fost Ion Maiorescu – Equinox Blog | Imobiliare Ploiesti | Anunturi din Prahova

  2. Alex says:

    Foarte interesant articol, mai multe de agest gen daca se poate. Bravo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *