Certificatul energetic va fi obligatoriu la vanzarile si inchirierile imobiliare

Eficienta energeticaDin vara, proprietarii vor fi obligati sa obtina certificate energetice daca vor sa-si vanda sau sa-si inchirieze locuinta. Altfel, risca anularea tranzactiei.

Pana la 9 iulie, Guvernul trebuie sa se prezinte la UE cu o lege care prevede obligativitatea atestarii energetice a locuintelor, altfel Romania ar putea fi sanctionata cu infringement. Noi avem deja o astfel de reglementare (Legea nr. 372/2005), insa aceasta trebuie modificata potrivit unei Directive europene 2010/31/UE, iar acum Guvernul pregateste un astfel de amendament.

Pentru proprietarii de locuinte, cel mai important efect pe care-l va avea noua legislatie consta in imposibilitatea de a mai vinde sau inchiria casa fara certificatul de performanta energetica, sub sanctiunea nulitatii relative a tranzactiei. De asemenea, in cazul in care casa va fi, totusi, vanduta sau inchiriata fara atestat, tranzactiile respective vor putea fi atacate ulterior in justitie de partile care au incheiat contractul sau de catre terti.

Cum ne certificam casa

In prezent exista aproximativ 1.300 de auditori energetici pentru cladiri care au fost acreditati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si care pot emite certificate de performanta energetica a cladirilor. „Un certificat energetic de acest gen va costa undeva intre 250 si 600 de lei, in functie de suprafata apartamentului sau cladirii respective. Certificatul va fi acordat de evaluatori specializati si exista in acest moment 1.300 de asemenea evaluatori. In consecinta, procesul poate deja incepe. Pe masura ce aceasta procedura va intra in vigoare, vor aparea si altii, iar concurenta pe piata evaluatorilor poate duce la scaderea costurilor”, a aratat purtatorul de cuvant al Guvernului, la o scurta prezentare a proiectului normativ.

Legea va intra in vigoare la 60 de zile de la data publicarii in „Monitorul Oficial”, decizie luata „ca sa fie timp pentru obtinerea certificatelor energetice pentru cei care vor sa tranzactioneze aceste cladiri”, a mai spus oficialul.

Si pentru cladirile publice sau detinute de autoritati va fi obligatorie atestarea energetica. Actul normativ impune obligativitatea afisarii certificatelor la cladirile aflate in proprietatea/administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice, cu o suprafata utila de peste 500 de metri patrati.

Banci de date cu eficienta energetica

Proiectul mai prevede realizarea unor banci de date specifice eficientei energetice la nivelul cladirilor. Datele vor fi centralizate in vederea fundamentarii planurilor nationale de economisire a energiei si de reducere a dioxidului de carbon, precum si de utilizare a surselor alternative de energie. Totodata, noul act normativ impune obligativitatea introducerii sistemelor de energie din surse regenerabile, pana la finele anului 2020.

Sursa: adevarul.ro

Lista auditorilor atestati din judetul Prahova

5 comentarii la „Certificatul energetic va fi obligatoriu la vanzarile si inchirierile imobiliare”

 1. Faptul ca in sfarsit s-a modificat Legea 375 si astfel certificatul energetic a devenit obligatoriu este un lucru bun pentru cetateni deoarece certificatul energetic va atesta fiecare locuinta putand astfel facuta o economie asupra consumului de energie.

  Răspunde
 2. Today, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if
  it can survive a twenty five foot drop, just so she can be
  a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views.
  I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

  Here is my web page; vpn special

  Răspunde
 3. I’m really enjoying the theme/design of your site.
  Do you ever run into any internet browser compatibility issues?
  A few of my blog audience have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great
  in Opera. Do you have any solutions to help fix this problem?

  Here is my homepage; vpn special coupon

  Răspunde

Lasă un comentariu