Ce clauze trebuie sa contina un contract de inchiriere

Contract de inchiriereFoarte multi dintre cei care incheie un contract de inchiriere imobiliara trateaza cu superficialitate continutul contractului de inchiriere. Se bazeaza pe flerul personal si pe prima impresie despre partenerul de afacere. “Paza buna trece primejdia rea”, spune un proverb. Un contract de inchiriere bine gandit, care sa prevada cat mai multe dintre situatiile care ar putea aparea in perioada de inchiriere, este o garantie a bunei colaborari. Totul este “pe hartie” si nu este lasat la voia intamplarii.
Din experienta pe care am acumulat-o in aproape 15 ani de imobiliare, iata care consideram ca sunt elementele esentiale, care nu trebuie sa lipseasca dintr-un contract de inchiriere:

1. Partile contractante. Persoanele fizice trebuie identificate cu toate elementele prezente pe cardul de identitate. Daca semnarea se face prin mandatar, procura trebuie sa fi fost data la un notar. Daca procura este data in afara Romaniei, ideal ar fi sa fie emisa de o ambasada sau un consulat al Romaniei. O procura data, spre exemplu, in Spania sau in Italia, in fata unui notar local, trebuie sa aiba apostila si sa fie tradusa si legalizata la un notar din Romania (chiar daca a fost editata in limba romana). Daca una dintra parti este o societate comerciala, elementele de identificare sunt cele de la Oficiul Registrului Comertului (este informatie publica). Persoana care semneaza contractul va fi administratorul societatii (unul dintre ei) sau un imputenicit. Imputenicirea, la randul ei, trebuie semnata de o persoana autorizata (care sa aiba dreptul sa faca acest lucru, nu de secretara), sa aiba data si numar de inregistrare. Imputernicitul trebuie sa fie angajat al societatii pe care o reprezinta.

2. Obiectul contractului de inchiriere. Imobilul care se inchiriaza trebuie identificat cu exactitate, fara echivoc. In afara de adresa postala completa, este bine sa se mentioneze si numarul cadastral precum si o descriere sumara. Descrierea este utila  mai ales atunci cand se inchiriaza parti ale unui imobil (cu un singur numar cadastral). Nu este lipsit de utilitate planul cadastral al partii de cladire care se inchiriaza, care poate fi anexa a contratului.

In cazul caselor sau vilelor  trebuie sa se mentioneze explicit daca se inchiriza sau nu si terenul din jurul cladirii. Altfel pot aparea discutii privind folosirea si intretinerea gradinii (de exemplu).

3. Temeiul juridic al inchirierii. Locatorul trebuie sa mentioneze care sunt actele care ii justifica dreptul de a inchiria. Nu trebuie mers “pe incredere”. Locatarul trebuie sa ceara locatorului sa-i prezinte actele de proprietate, care vor fi mentionate in contractul de inchiriere.

4. Existenta sarcinilor. Exista pe piata o multime de imobile scoase la inchiriat, care au fost cumparate relativ recent cu credite bancare, adica sunt ipotecate la banci. Toate contractele de ipoteca prevad interdictia de inchiriere (printre alte interdictii). Putini proprietari isi mai aduc aminte de aceasta clauza (asta daca au citit contractul de ipoteca inainte de a-l semna). Solutia de urmat intr-o astfel de situatie am descris-o intr-un articol mai vechi: Inchirierea imobilelor ipotecate la banci.

O alta situatie delicata este aceea in care imobilul a fost cumparat cu “abitatie viagera” sau cu “uzufruct viager”, caz in care inchirirea trebuie facuta de uzufructuar. Inchirierea devine foarte dificila daca proprietarul legal este un minor. Parintele acestuia nu este in drept sa inchirieze imobilul decat cu acordul scris al Autoritatii tutelare si nu poate sa-si insuseasca chiria.

5. Cine va folosi spatiul inchiriat. Nu este rara situatia in care o persoana inchiriaza un imobil, urmand ca acesta sa fie folosit de o alta persoana (ruda sau nu cu chiriasul de drept). Daca chiriasul este persoana fizica, situatia este destul de delicata, pentru ca toate drepturile si indatoririle ce decurg din contractul de inchiriere sunt ale titularului contractului. Ori daca in apartament locuieste altcineva, care ridica din umeri cand este intrebat de plata chiriei, nu este bine.

Daca chiriasul este persoana juridica, trebuie specificate numele persoanelor care vor folosi spatiul inchiriat sau, daca aceste persoane se schimba in timp, trebuie mentionat numarul maxim de persoane care vor folosi spatiul.

6. Scopul inchirierii. In cele mai multe cazuri, scopul inchirierii este “de locuinta”, dar se inchiriaza imobile si pentru scopuri comerciale, cum ar fi declararea unui sediu social (sau punct de lucru) al unei firme.

7. Durata contractului. Trebuie mentionata data de start a contractului si durata acestuia. Evitati ambiguitatile de genul “contractul va intra in vigoare dupa ce chirasul va plati suma de…” sau “contractul va intra in vigoare dupa ce proprietarul va mobila bucataria”. Despre specificul inchirierilor in scopul declararii de sedii, puteti citi si Inchirierea de spatii si stabilirea sediului social al societatilor comerciale.

Destul de des contractele de inchiriere nu sunt duse la termen de chirias. Este foarte important sa se mentioneze care este termenul de preaviz, adica perioada cu care proprietarul va fi anuntat  inainte de chirias de intentia acestuia din urma de a stopa contractul. In practica curenta actuala, din acest punct de vedere, contractele nu sunt echidistante. Chirasul poate cere incetarea contractului inainte de termen, cu un preaviz de una-doua luni (extrem de rar mai mult), in timp ce proprietarul nu poate cere incetarea unilaterala a contractului decat daca chiriasul este in culpa (de exemplu, nu a platit chiria). Este inca o piata a chiriasilor!

Tacita relocatiune poate fi prezumata, daca nu este exclusa in mod explicit.

8. Valoarea chiriei si modalitatile de plata. Aici am in vedere:

 • valoarea chiriei lunare si moneda in care se va face plata. Societatile comerciale din Romania nu pot face plata decat in lei, chiar daca chiria este mentionata in Euro (ca moneda de referinta);
 • cursul de referinta, in situatie in care chiria este mentionata in valuta si este platita in lei;
 • suma care se plateste la startarea contractului de inchiriere. De regula, la semnarea contractului (sau in urmatoarele cateva zile) se plateste cu anticipatie chiria pentru una, doua sau trei luni (rar mai mult);
 • ritmicitatea cu care se va plati ulterior chiria: lunar, trimestrial etc.;
 • intervalul de timp in care se va face plata chiriei. De exemplu, “in intervalul 25-30 al fiecarei luni, pentru luna urmatoare”;
 • contul bancar in care se va face plata. Contul trebuie sa fie al locatorului (nu al unei rude: fiu, fiica, mama sau tata) sau al mandatarului acestuia.

9. Obligatiile chiriasului. Lista obligatiilor poate fi foarte lunga, dar o lista minimala trebuie sa se refere la:

 • buna folosinta a imobilului inchiriat;
 • sa nu aduca modificari (“imbunatatiri”) fara acordul scris al proprietarului;
 • sa plateasca la timp utilitatile consumate (apa, gaz, energie electrica, internet, TV, salubritate etc.) onorand contractele incheiate de locator cu furnizorii sau incheind propriile lor contracte;
 • sa nu creasca in apartament/vila animale de companie;
 • sa nu fumeze;
 • sa permita proprietarului la un anumit interval de timp (precizat) sa viziteze imobilul;
 • sa achite proprietarului o garantie (o suma de bani).

10. Obligatiile proprietarului. Ca si in cazul chiriasului, si aici exista o lista minimala:

 • sa predea imobilul inchiriat in stare de folosinta, pe baza unui proces verbal de predare-primire;
 • sa asigure chiriasului folosinta exclusiva si pasnica a imobilului inchiriat;
 • sa ia masuri pentru repararea si mentinerea in stare de functionare a imobilului inchiriat pe toata durata derularii contractului;
 • sa inapoieze chiriasului garantia, dupa ce acesta a platit integral chiria si utilitatile consumate si daca imobilul nu a suferit deteriorari.

11. Conditiile incetarii sau rezilierii contractului de inchiriere. Incetarea contractului presupune intelegerea (acordul) partilor, in timp ce rezilierea este ceruta de una dintre parti pentru ca cealalta nu si-a indeplinit corespunzator obligatiile contractuale. Cu cat este mai detaliata acesta lista a situatiilor de incetare sau reziliere a contractului, cu atat mai bine. Nu uitati de perioada de preaviz, de returnarea garantiei si, mai ales, de consecintele neeliberarii spatiului inchiriat la notificarea locatorului. De exemplu, contractul prevede dreptul proprietarului de a rezilia contractul daca chiriasul intarzie mai mult de doua saptamani plata chiriei. Daca, dupa notificarea scrisa a acestui fapt, chiriasul nu paraseste imobilul, pot fi prevazute penalizari care sa-l “motiveze” pe chirias sa plece (100 Euro/zi!). Nu uitati sa specificati daca se returneaza sau nu garantia.

12. Forta majora.Forta majora este definita si face obiectul unor legi speciale, dar este bine sa se metioneze ca “In cazuri de forta majora (incendiu, cutremur, tulburări civile, razboi etc.), care fac ca spatiul inchiriat sa devina neutilizabil, partile sunt exonerate de orice raspundere (cu exceptia datoriilor inregistrate pana la data evenimentului)”.

13. Elementele de contact si corespondenta. Pentru fiecare dintre partile contractante trebuie mentionate elemente de contact si de corespondenta: numele persoanei de contact, adresa postala, adresa de email, numere de telefon, fax.

14. Limba de redactare a contractului. Contractul de inchiriere este bine sa fie redactat in limba romana. Nu este obligatoriu, dar redactarea intr-o alta limba (de regula limba engleza) poate aduce complicatii majore in caz de litigiu. Daca una dintre partile contractante nu cunoaste limba in care este redactat contractul de inchiriere, atunci este nevoie de un traducator autorizat, care va semna si el contractul de inchiriere si va certifica faptul ca persoana careia i-a tradus contractul de inchiriere a inteles continutul acestuia si este de acord cu el.

15. Data semnarii contractului. Daca semnarii contractului nu este neaparat si data la care starteaza acesta.

16. Locul semnarii contractului. Se recomanda ca semnarea contractului de inchiriere sa se faca “fata in fata”, adica in prezenta ambelor parti, fiecare vazand ca cealalta parte a semnat personal.

Sunt si situatii, acceptate de lege, in care contractele pot fi semnate si “la distanta”.

17. Inventarul bunurilor din imobil. Procesul verbal de predare-primire, trebuie sa contina si o lista-inventar cu toate bunurile si instalatiile existente in spatiul inchiriat mentionandu-se si starea lor de uzura.

Observatiile si recomandarile de mai sus se refera cu preponderenta la inchirierea caselor, vilelor si a apartamentelor la bloc. Contractele de inchirere pentru spatiile industriale si cele comerciale pot capata forme foarte complexe, in care avocatii partilor isi fac dovada maiestriei si isi justifica onorariile.

Share
This entry was posted in Juridice and tagged . Bookmark the permalink.

57 Responses to Ce clauze trebuie sa contina un contract de inchiriere

 1. Pingback: Ce trebuie sa contina un contract de inchiriere - 2 | Equinox Blog | Imobiliare Ploiesti

 2. Pingback: Imobiliare Ploiesti Romania Ce clauze trebuie sa contina un contract de inchiriere | Imobiliare Ploiesti Romania

 3. Alina says:

  Buna ziua. Am o problemă cu proprietrul apartamentului in care locuiesc. Mentionez ca nu am semnat niciun contract de inchiriere, a fost un acord verbal/intelegere. Pana in momentul de fata data la era plateam chiria era ziua de 5 a fiecarei luni. Insa acum nu mai imi permit sa platesc aceasta suma de bani pe data de 5, ci pe data de 15. Am vorbit cu proprietarul aceasta problema si mi-a spus ca daca doresc sa platesc chiria pe 15 sunt nevoita sa ii dau pe langa suma platita stabilita inca 70 de euro (din cauza modificarii datei) . Cum as putea rezolva aceasta problema? Va multumesc

  • Intrebarea dv. ne-ati adresat-o citind articolul intitulat “Ce trebuie sa contina un contract de inchiriere”. Dv. nu aveti un contract de inchirie. Singura cale este intelegerea amiabila si semnarea unui contract de inchiriere in forma scrisa. Macar acum.

 4. ana says:

  Contractul de inchiriere este valid dqca nu ar numar de contract?

 5. Monica Vasile says:

  Buna ziua,
  imi puteti spune care trebuie sa fie durata minima la un contract de inchiriere pentru mutarea unui punct de lucru? Nu gasesc niciunde un raspuns.
  Multumesc!

 6. Vasvari ioana alesandra says:

  Buna seara, din partea parintilor , am semnat la notar in 2013 si notat in cf: interdictia de instrainatare si grevare in favoarea lor.sunt bogați si nu locuiesc in imobil,vor sa ma scoată afara daca nu il trec din nou pe numele lor.
  Pot închiria ap? Sau doar declarat la finanțe fara sa mai trec sarcini in CF?
  Ca sa imi interzică asta nu trb dupa noul cod sa scrie:interdicția de închiriere?
  A fost o declarație notariala si ei acceptau sa fie interdicția in favoarea lor, cum o pot anula? Menționez ca am semnat in stres si presiune, eram insarcinata in luna a 8 a..etc
  Dc mai are flotant la adresa mea chiriașul cum o anulez!dc schimb yala poate sa spargă si sa fie îndreptățit de flotant?multumesc anticipat.

  • Explicatiile dv. nu suficient de clare. Interdictia de instrainare ati intituit-o printr-o simpla declaratie, nu printr-o ipoteca ca urmare a unui imprumut? Chiar si asa, daca in declaratie (care mi se pare nefireasca) nu scrie ca aveti interdictia de a inchiria, puteti inchiria imobilul. Interdicatia de instrinare nu da parintilor dv. dreptul de a va interzice sa folositi imobilul ca re va apartine.
   Nu este nevoie sa faceti ceva anume pentru anularea unei vize de flotant a unui fost chirias. Este temporara, pe termen limintat. Avand viza de flotant, nu inseamna ca are si dreptul de a folosi imobilul, daca a fost reziliat contractul de inchiriere.

 7. sebu says:

  Buna ziua in urma cu 3 luni am inchiriat un apartament pentru mine si familia mea…contractu find semnat de mine la venirea in tara si o conventie de mana semnata de partenera mea…contractu e facut pe o perioda de un an.dar nu partenera mea si familia mea au plecat si eu nu mai dispun de suma respectiva sa platesc.ce asi. Putea sa fac??? Oare contractu pote fi intrerupt.care ar fi consecintele daca sear putea???? Va rog sa ma ajutati cu un raspuns

  • Descrierea facuta de dv. este neclara. Ce fel de conventia a semnat partenera dv.? In mod normal, contractul de inchiriere ar trebui sa contina si prevederi privind incetarea inainte de termen. Daca nu contine, trebuie sa va intelgeti cu proprietarul.

 8. cris says:

  Buna ziua, am dreptul sa primesc banii de garantie, daca am notificat proprietarul in prealabil cu 30 de zile? Chiar daca reziliez contractul inainte de termen? Am efectuat toate platile pana acum si nu sunt daune in imobil.
  Va multumesc!

 9. camelia says:

  Ce clause trebuie sa contina un contract de inchiriere in cazul in care chisriasul doreste sa aduca animale de casa. Multumesc

  • Daca in contractul de inchirere exista interdictia ca chiriasul sa aiba animale de companie atunci, in cazul nerespectarii obligatiei, trebuie sa existe penalizari: rezilierea contractului sau penalizari finanaciare. Sau si una si cealalta.

 10. camelia says:

  Ca si proprietar, cum tratezi comisionul cerut de agentul imobiliar care vine cu clientul potential chirias; practic proprietarul publica individual un anunt pe siteuri imobiliare, agentul este angajat de catre client / chirias, in momentul intalnirii dintre proprietar si client agentul cere commission jumatate de chirie sau o chirie atat din partea clientului (cu care in prealabil semneaza un contract) dar si din partea proprietarului mentionand ca aceasta este practica in piata (este dispus sa semneze contract si cu proprietarul dar sigur ca adauga in plus TVA fiind firma, total nefavorabil proprietarului); este normal?

  • Cred ca mi-am mai spus parerea in aceasta speta. Nu este normal ca agentul sa va informeze despre obligatia platii comisionului dupa ce vine la dv. in casa. Nu este insa normal sa credeti ca serviciul este gratuit si sa nu intrebati care este costul inainte de a accepta vizita agentului cu clientul lui. Sunt o multime de reclame in care se ofera tot felul de servicii (financiare, de asigurari etc.) Nu cred ca cineva crede ca sunt gratuite, desi nu se specifica pretul. De ce ati crede ca cineva ca va suna si va spune “am un client care ar puteas inchiria casa dv.” isi ofera serviciile gratis? Prin omisiune l-ati facut sa creada (si lui i-a placut acest lucru) ca respectati cutuma pietei: fiecare parte plateste comision o jumatate de chirie. Acceptarea vizitei a fost o forma tacita de acceptare. Din punct de vedere legal, daca nu aveti un contract de intermediere semnat, nu aveti nicio obligatie de plata.

 11. sorin says:

  Buna ziua,
  bunicii mei aveau un apartament cu 2 camere. cand a murit bunicul parintii mei si unchii mei au mutat-o pe bunica in buzau (a vrut sa fie mai aproape de cimitir si de bunicul meu). tot atunci apartamentul nou din buzau a fost cumparat 50% de parintii mei si 50% de matusa mea (copii bunicii) cu optiunea de uzufruct. bunica mea este mutata definitiv in cluj, cu buletin de cluj cu luare in spatiu de catre matusa mea. Acum vrem sa inchiriem apartamentul din buzau. la momentul in care matusa mea s-a dus la un notar sa faca o imputernicire pentru mine sa ma pot ocupa de inchiriere si de toate actele necesare am inteles ca nu se poate inchiria fara acordul bunicii mele, in baza uzufructului. bunica mea este f in varsta si nu mai are discernamant pentru a da declaratie notariala. tinand cont de faptul ca este de 2-3 ani cu buletin de cluj si luata in spatiu de catre matusa mea exista posibilitatea inchirierii apartamentului din buzau? si daca da in ce conditii?

  va multumesc anticipat.

  • Folosinta apartamentuli este a uzufructuarului (persoana in favoarea careia s-a instituit uzufructul). Deci numai ea poate sa inchirieze (sa cedeze folosint apartamentului). Neavand discernamant, bunica ar trebui pusa sub tutela de catre o instanta de judecata, la cererea unei parti interesate (de exemplu, fiica sa). Ulterior, curatorul si Autoritatea tutelara pot decide (impreuna) inchirierea. Destul de complicat.

 12. Alexandra says:

  Buna ziua!
  Doresc sa inchiriez un spatiu comercial care necesita renovare intensa si astfel am cazut de acord cu proprietarul sa nu platesc chiria pana in momentul fuctionarii afaceri. Preconizam doua luni pentru aceste lucrari. Desi am stabilit suma chiriei la 500 lei pe luna, nu stiu cum am putea trece in contract faptul ca nu vom plati aceasta suma in primele 2 luni ale contractului. Este important pentru mine, fiindca nu doresc sa se plateasca impozit pe venit de catre locator devreme ce eu nu platesc in cele doua luni chiria. In plus, vreau sa fac contractul pentru a putea demara procedurile de infiintare ale unei intreprinderi familiale, fapt ce necesita acest contract de inchiriere – tinand cont de informatiile pe care le detin.
  Va multumesc!

  • Comodatul este o specie a contractului de locatiune (inchiriere). Solutia este simpla: mentionati in contractul de inchiriere ca “chiria lunara este de X lei/luna, cu exceptia lunilor y si z pentru care nu se plateste chirie (cedarea folosintei se face gratuit)”.

 13. alexandra says:

  Buna ziua!
  Doresc sa inchiriez un spatiu comercial care necesita renovare intensa si astfel am cazut de acord cu proprietarul sa nu platesc chiria pana in momentul fuctionarii afaceri. Preconizam doua luni pentru aceste lucrari. Desi am stabilit suma chiriei la 500 lei pe luna, nu stiu cum am putea trece in contract faptul ca nu vom plati aceasta suma in primele 2 luni ale contractului. Este important pentru mine, fiindca nu doresc sa se plateasca impozit pe venit de catre locator devreme ce eu nu platesc in cele doua luni chiria. In plus, vreau sa fac contractul pentru a putea demara procedurile de infiintare ale unei intreprinderi familiale, fapt ce necesita acest contract de inchiriere – tinand cont de informatiile pe care le detin.
  Va multumesc!

 14. caty says:

  Buna ziua..problema mea este…stam cu chirie intr-un apartament in italia,eu impreuna cu viitorul meu sot si inca un cuplu,contractul este pe numele baietilor semnat de ei si proprietar si inregistrat.unul din baieti avand rezidenta si lucrand la o firma italiana iar celalat cu rezidenta in curs(are actele depuse la primarie pentru rezidenta) lucrand la firma romaneasca.avem un cotract pe termen de 1 an dar fiind sunt mici neintelegeri intre noi chiriasi si nu au trecut decat 6 luni din termenul de un an.intrebarea mea este, unul din baietii al carui nume este in contract poaate inchide impreuna cu proprietarul contractul sau ne poate evacua din acest imobil fara acordul celui de al doilea chirias ce se afla in contract?subliniez apartament inchiriat in italia.Va multumesc si va rog frumos daca se poate un rasp

 15. Sava says:

  La un contract închiriat pe un an cu clauza de 3000de lei despăgubire daca una din parti nu isi duce la bun sfarsit contractul cum as putea renunta?mentionez ca sunt chiriasul si nu as vrea totusi sa plătesc suma asta…am cam fost păcălit…

  • Cu timpul, toti va trebui sa invatam ca un contract este un lucru foarte serios si, o data semnat, trebuie respectat. Exista multe state occidentale in care este o regula ca un chirias sa fie obligat sa plateasca contractul pana la sfarsitul perioade de inchiriere, char daca decide sa plece mai devreme. Exista si clauze compensatorii, de exemplu, interdictia proprietarului de a cere chiriasului sa plece.
   Nu stiu ce sfat sa va dau. Nici nu pot sa dau sfaturi depsre cum poate sa nu fie respectat un contract. Daca dupa o luna de la inchiriere, proprietarul v-ar fi cerut sa plecati, nu i-ati fi cerut sa va plateasca cei 3000 de lei?

 16. Cristina Toma says:

  Buna ziua,

  Va rog sa imi comunicati daca aceste contracte de inchiriere imobil/apartament, intre doua persoane fizice, se incheie obligatoriu la notar sau sunt valabile si contractele semnate de fiecare persoana in parte ca persoana fizica.

  Va multumesc

  • Contractul de inchiriere poate fi semnat “sub semnatura prvata” de parti. Nu trebuie neaparat autentificat la notar. Trebuie insa, obligatoriu, inregistrat la fisc.

 17. alex says:

  Buna ziua dnul Sorin Tilimpea. As dori sa stiu daca ma puteti ajuta cu cateva informatii.Eu zilele astea trebuie sa cumpar o garsoniera.Acrodul cu proprietarul este urmatorul :
  suma de 24 000 € din care trebuie sa scadem 36 luni x 140€ chirie pt 3 ani ( dumnealui ar vrea sa mai stea inca 3 ani in apartament dupa vanzare-cumparare) .Diferenta ar fi 18960€ , din care el prefera 11000€ cash si 7960€ transfer bancar. Agentul imobiliar mi-a zis ca in loc de un al doilea contract ( adica ala de inchiriere) , am putea face direct contract de vanzare-cumparare cu drept de abitatie pe 3 ani.
  As dori sa stiu cum credeti ca ar fi mai bine de facut si ce clauze importante ar trebui sa fie trecute in contract. (exemplu – rezilierea inainte de 3 ani daca nu se plateste vreo factura, intretinerea , daca se aduc modificari ap., etc ) .Apartamentul se vinde mobilatsi utilat .Credeti ca trebuie trecute , gen inventar , si toate bunurile aferente ?

  astept raspunsul dvoastra cu interes.
  va multumesc

  • alex says:

   as dori sa mai stiu, in cazul unui contract de v-cumparare cu drept de abitatie , mai este nevoie de declarat ceva la fisc ca in cazul contractului de inchiriere ?

   va multumesc

  • Nu exista abitatie pe trei ani, ci numai viagera (pe viata). Solutia corecta este cea pe care ati avut-o dv. in vedere: scazuta chiria din pretul convenit, declarata diferenta ca valoare a vanzarii garosnierei si incheierea unui contract de inchiriere cu plata in avans a chiriei pe trei ani. Evident aceasta chirie va va fi impozitata.

 18. cosmin says:

  As dori un exemplar de contract de inchiriere a unui spatiu comercial

  • Nu vreau sa par ce nu sunt. Am sa spun doar ca, in urma cu vreo catva ani, am intermediat inchirierea unei hale industriale unei societati americane. Le-am pus la dispozitie, in contul comisionului de intermediere, un contract de inchiriere pe care avocatii firmei l-au modificat foarte putin. Pentru acest serviciu, firma americana a platit casei de avocatura 10000 de euro fara TVA. Si mie mi se pare exorbitant. Mesajul este insa ca un contract de inchiriere este un lucru foarte important, care costa si care trebuie sa fie avizat de un specialist.

 19. Tibor csoka says:

  Buna ziua, am incheiat un contract de inchirierea unui apartament pe 1 an, si proprietarul a mentionat ca trebuie sal anunt cu 2 luni inainte daca vreau sa plec, as pleca intro luna si pentru luna pe care o stau nu platesc chiria si I spun sa nu im dea inapoi garantia,se poate asa ceva, imi poate face ceva ? Sa ma dea in judecata sau ceva de genu?

 20. mihaela says:

  Am si eu o intrebare am inchiriat un apartament si am avut incredere in propietar am platit suma de 3960ept tot anul pt ca veneam de 3ori pe an si la intrare in apartament nu mergea apa calda o saptamana a trebuit sa fac dus la prieteni dupa doua zile sa oprit caldera nu aveam apa dedeam cu ambientator in casa se oprea caldera am decis sa anunt propietarul ca nu mai vreau sa stau acolo pt ca nu pot sta sa il sun mereu ca nu merge centrala la care dupa numai doua luni de la inchieierea contractului de alatament iam zis sa opreasca chiria si pe luna octombrie si sa imi inapoieze bani inapoi pt ca eu pur si simplu am inchiriar pe 08/08/2016 am plecat in madrid pe 19 pe 20/08/2016 a venit fica mea la care doua zile nu a putut face dus la m sunat si a zis ca in doua ore este acolo sa o faca dumnealui.iar dupa ce a plecat fica mea pe 28/08/2016 am meres eu si sotul si aceiasi problema sare butonul de la centrala.acum eu vreau bani inapoi in casa aia am stat doar putin timp prooietarul nu vrea sa ne dea bani inapoi ce trebuie sa fac..va multumesc frumos

  • Simplu, sa-l actionati in justitie. Trebuie insa sa verificati cu atentie continutul contractului de inchiriere. Nu ati precizat de ce nu este apa calda, este centrala termica defecta? In acest caz, ati putea-o repara dv. si sa-i cereti prorpietarului banii pentru reparatie, nu sa cereti rezilierea contractului. Totul depinde foarte mult de clauzele contractului de inchireire.

 21. Raluca Van says:

  Buna ziua, eu si surorile mei trebuie sa inchiriem apartamentul mamei pentru a-i putea plati acesteia taxa la un centru specializat deoarece nu poate locui singura (tata a murit si s-a facut succesiunea, apartamentul ramanand, conform legii, noua si mamei). Sora mea mica este tutorele mamei insa nu stim daca poate inchiria spatiul ca proprietar (intrucat nu este singurul proprietar) sau ca tutore, si in ce conditii. Ne puteti ajuta cu aceste informatii? Va multumesc!

  • Inchirierea trebuie facuta de toti coproprietarii direct sau prin reprezentantii lor. Sora dv. care este tutorle mamei nu poate semna contractul de inchiriere doar in virtutea acestei calitati. Este necesara o Hotarare a Autoritatii tutelare, care sa incuviinteze inchirerea si sa decida cum se colecteaza si cum sunt folositi banii din chirie.

 22. Daniela Alecsandru says:

  Buna ziua. Am inchiriat apartamentul la Circa Finaciara pe 1 an. Dupa cca 6 luni chiriasul a inceput sa intarzie cu plata si sa depuna in contul bancar mai putin decat am stabilit invocand diferite motive(tipul am pus freon la aerul conditionat,am schimbat garnituri,am reglat geamul ca nu se inchidea bine, etc) Mai nou nu mai vrea sa raspunda la telefon si mesaje pentru ca am cerut sa vad apartamentul in ce stare este. Cum trebuie sa procedez ?? Trebuie sa ma adresez politiei ca sa pot intra in apartament cand chiriasul este in casa? Daca trimit scrisoare recomandata de preaviz de 60 zile pentru evacuare si nu vrea sa o primeasca, cum procedez sa-l evacuez. Am citit ca nu se pot face evacuari intre 1 dec si 1 martie…Este adevarat? Daca nu plateste chiria si are restante la intretinere, ce trebuie sa fac…. Va multumesc

  • Toate intrebarile dv. au raspusul in contractul de inchireire. Daca nu ati mentionat explicit dreptul de a vizita la a numite intervale de rimp apaprtamentul, nu aveti dreptul sa intrati acolo. Politia nu va poate ajuta in acesta situatie. Va poate ajuta insa un executor judecatoresc. Contractul inregistrat la fisc are titlu executoriu, asa ca executorul poate dispune plata restantelor la chirie si la utilitati din contul/conturile bancare ale chiriasului, fara acordul lui. Pentru alte probleme, trebuie sa va adresati instantei (dupa consultarea unui avocat).

 23. Dumitru Mihaela says:

  Bună ziua!Am și eu nevoie de o lămurire, va rog!As vrea sa închiriez o anexa,undeva la tara,pt a deschide un mic magazin,însă proprietarul nu o are trecuta în actul de proprietate,aceasta fiind construita mult mai târziu. Este suficienta autorizația de construcție obținută de la primăria din localitate pt încheierea unui contract de închiriere? Multumesc

 24. Dedu Bianca says:

  In cazul in care proprietarul si chiriasul nu au discutat inca de la inceput chestiunea cresterii unui animal de companie in incinta apartamentului inchiriat, proprietarul are dreptul sa ii interzica chiriasului, pe parcurs, detinerea unui animal?
  In contractul de inchiriere nu este precizat nimic de acest lucru, nici in cadrul obligatiilor proprietarului, nici in cele ale chiriasului.

  • Porprietarul poate cere orice, dupa semnarea contractului. Porblema este ce se intampla daca cealalta parte nu este de acord cu aceste cereri. Daca intelegerea amiabila nu se realizeaza, instanta va analiza contractul de inchiriere (care este legea partilor), Codul civil si/sau alte legi. Dupa stiinta mea, nicio lege nu mentioneaza interdictia de a creste animale de companie in locuinta.

 25. adrian dindere says:

  buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu o informatie ! Sunt persoana fizica si am incheiat un contract de inchiriere imobil , cu plata chiriei in Ron, Cash. Va rog sa-mi precizati, ce document ar trebui intocmit pentru a dovedi plata chiriei? un inscris de mana este valabil sau este nevoie ca plata sa se fac printr-un cont bancar pentru a avea dovada , in caz de situatii ” surpriza”, adica nerecunoasterea din partea celeilalte parti ca a fost facuta plata?
  multumesc foarte mult pentru ajutor! cu stima, ADRIAN DINDERE

  • La primirea chiriei in cash, prorpietarul trebuie sa elibereze o chitanta in care sa se mentioneze: cine plateste, cine primeste, adresa imobilului inchiriat si ce reprezinta plata (perioada de inchiriere, cost utilitati etc.). La pata prin mijloace bancare, nu este necesara chitanta. Dovada platii este ordinul de plata al bancii.

 26. Bianca says:

  Buna seara, este legal intr- un contract de închiriere a unui spatiu comercial să se specifice faptul că trebuie anunțat cu 3 luni înainte încetarea contractului? Noi am reformat un local total, era praf și inițial proprietarii au zis că dacă dăm faliment și este în stare buna ne da o parte din banii investiți. Acum s- au sucit, ne spune că putem sa le ridicam faianță, gresia etc..că ei nu plătesc nimic pt că nu i am anunțat cu 3 luni înainte că plecam cu cu 75 zile. Ce e de facut? Nu este in contract clauza care sa i oblige la plata reformei localului. Noi am plătit două luni de garanție și i am comunicat în scris faptul că lunile aprilie și mai vor fi plătite din garanție deoarece firma nu dispune de lichiditate.

  • Este legala specificarea unui termen de preaviz pentru solictarea de incetare inainte de termen a contractului de inchiriere. Din garantie se poate plati chirie numai cu acordul locatorului, altfel chiria se plateste pana la termen, iar garantia se returneaza in conditiile specificate in contract.

 27. cornelia says:

  Sunt o persoana fizica si doresc sa inchiriez o cladire unei societati comerciale. Societatea o renoveaza pt a corespunde interesului sau. Eu as dori sa stiu daca pot adauga la contract un punct prin care eu propietarul cladirii sunt de acord ca chiriasul (societatea comerciala) sa subinchirieze parte din cladire sau toata cladirea unei terte persoane( pe durata contractului )

 28. Adriana says:

  Buna ziua,

  As avea o intrebare: este normal si valabil un contract care nu contine clauze de incheiere/reziliere? scrie doar ca acest contract se incheie la data expirarii contractului (dupa 2 ani), daca acesta nu este prelungit. Eu pot iesi dintr-un astfel de contract mai devreme? Exista ceva legislatie care sa imi vina in ajutor in acest caz? Multumesc anticipat.

  • Atunci cand un contract nu contine consecinteel aparitiei unor situatii speciale (cum ar fi incetarea inainte de termen a cotnractrului), se aplica codul civil. Daca prevederile acestuie nu sunt clare, se ajunge la judecata.
   In cazul dv., absenta oricaror prevederi referitoare la incetarea inainte de termen a contractului de inchiriere presupune angajamentul ambelor parti de a-l duce la bun sfarsit. Nici dv. nu puteti (fara consecinte financiare) sa-l denuntati unilateral si nici proprietarul. Sfatul meu este sa ajungeti la intelegere amiabila cu propietarul.

 29. Valeriu says:

  Se poate inchiria un apartament pe numele a 2 chiriasi?

  • Se poate cu oricati chiriasi. Problema este cum distribuiti intre ei obligatiile. Cel putin in privinta platii chiriei, ar trebuie sa obligati la plata “in solidar”, adica nu plateste unul, platesc ceilalti/celalalt tot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *