Ce locuinte beneficiaza de TVA de 5%?

Destul de des sunt intalnite in piata, la vanzare, apartamente apartinand unor societati comerciale platitoare de TVA. In acesta situatie pretul este incert: are sau nu are TVA inclus si daca da, cat este 5% sau 24%. Acest “detaliu” poste decide vanzare imobilului sau ramanerea lui in continuare pe piata.Cota redusa de TVA de 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti. Valoarea lor – inclusiv a terenului pe care sunt construite – nu trebuie sa depaseasca suma de 380.000 lei (fara TVA).

O alta conditie este ca in momentul vanzarii, unitatile locative sa poata fi locuite. In plus, terenul pe care este construita casa nu trebuie sa aiba o suprafata mai mare de 250 mp, incluzand si amprenta la sol a locuintei.

In cazul apartamentelor, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu trebuie sa depaseasca suprafata de 250 mp.

Pentru cladiri, vanzatorul poate aplica cota de TVA de 5% daca cumparatorul va prezenta o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca va utiliza aceste cladiri conform destinatiei prevazute de lege, care va fi pastrata de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%.

Cota redusa de TVA este reglementata prin Ordonanta de Urgenta nr. 200/2008.

Deci, apartamentul nu trebuie sa fie (cum cred foarte multi) situat intr-un imobil nou si sa fie cumparat de la dezvoltator.

Share
This entry was posted in Mediul de Afaceri. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *