Cati proprietari are apartamentul?

dilemmaRecent, am avut de-a face cu un caz care a starnit controverse intre notari si fisc. Concret, problema a fost urmatoarea:
In primavara anului 1980, domnul X contracteaza un apartament intr-un bloc inca nefinalizat fiind necasatorit. La semnarea contractului, plateste integral pretul acestuia, lucru mentionat in contractul de construire. La trei luni dupa aceea se casatoreste, iar la sfarsitul anului primeste cheile apartamentului si semneaza procesul verbal de predare-primire. Dupa opinia mai multor notari (inclusiv a celui prin grija caruia s-a facut inscrierea in cartea funciara), apartamentul este bun comun cu sotia, pentru ca, socotesc ei, data intrarii in proprietate este data la care a fost semnat procesul verbal de predare-primire, nu data semnarii contractului de construire (cand, zic notarii, a fost facuta doar o promisiune). Pe de alta parte, fiscul considera ca dl. X este singurul proprietar si refuza deschirea unui rol fiscal si pe numele sotiei. Ca o paranteza, trebuie spus ca regula rolului fiscal individual este de data recenta. Pana acum vreo trei-patru ani, un imobil aparea la fisc inscris pe numele unui singur sot, chiar daca el apartinea amandurora. Asa se face ca apartamentul in cauza aparea la fisc numai pe numele dlui X.
Urmare a acestei interpretari diferite, am intrat intr-un cerc vicios: notarul cerea doua certificate fiscale, iar fiscul nu vroia sa elibereze decat unul. Situatia era ingreunata de faptul ca inscrierea in Cartea funciara era facuta deja pe numele ambilor soti. Alfel, sotia ar fi fost de acord sa dea o declaratie in care sa-l recunoasca pe sot ca unic proprietar, sa se intabuleze numai pe numele lui si s-ar fi deblocat astfel situatia.
Problema descrisa mai sus nu are o solutie clar mentionata intr-o lege. Este la libera interpretare a celor ce se intalniesc cu ea. Nu doresc nimanui sa se afle in situatia de a cauta o solutie.
This entry was posted in Fiscalitate, Juridice and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Cati proprietari are apartamentul?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *