Cateva cuvinte despre arhitectura virtuala

Cateva cuvinte despre arhitectura virtualaPentru a putea intelege rolul programelor de grafica virtuala trebuie raspuns la o intrebare fundamentala: Care este legatura dintre arhitectura si piata imobiliara? Fara a furniza definitii complexe, in domeniul imobiliar arhitectura trebuie privita ca o investitie. Arhitectura realizata intr-un mod inteligent poate aduce beneficii directe in cazul domeniului imobiliar. Diferenta dintre mai multe proprietati similare poate fi facuta doar prin utilizarea inteligenta a spatiilor, printr-un design atragator si nu in ultimul rand prin optimizarea cladirilor din punct de vedere tehnic si calitativ. Toate aceste atribute pot fi obtinute utilizand programele de proiectare in domeniul arhitecturii, programe care evidentiaza calitatile si eventualele probleme in cazul unei astfel de investitii.

Cateva cuvinte despre arhitectura virtualaSituatia actuala din domeniul arhitecturii este cat se poate de ciudata. Desi cei mai multi arhitecti utilizeaza mijloace virtuale pentru realizarea unui proiect, nu apeleaza la adevaratul potential al acestora, pur si simplu mutandu-si planseta, creionul si echerul pe un monitor. Rezultatul? Beneficiarii sunt bombardati de planuri mult prea tehnice si mult prea greu de inteles, fapt care conduce la aparitia unor butaforii arhitecturale, in multe cazuri chiar in contradictie cu intentia clientului. Asupra cui planeaza aceasta vina? Tendinta generala este de a da vina pe beneficiar ca si cum vina pentru boala o poarta pacientul. Arhitectul argumenteaza deseori ca sunt pusi in fata clientilor inflexibili, inflexibilitate de multe ori argumentata financiar, insa, din nefericire nici beneficiarului nu i se furnizeaza variante de lucru cu solutii multiple si mai ales digerabile. Fara a continua sa explic situatia actuala din proiectarea cladirilor civile, unde piata este invadata de proiecte ieftine si de o calitate indoielnica, voi incerca sa prezint avantajele proiectarii virtuale.

Cateva cuvinte despre arhitectura virtualaOptimizarea solutiilor functionale. Unul dintre argumentele cladirii, poate cel mai important, este utilizarea eficienta a spatiului si a resurselor existente. Programele specializate (CAD, BIM etc.) pot ajuta la realizarea unui proiect coerent functional. Vor fi evitate din start anomaliile in functionare, spatiile pierdute (coridoare mult prea lungi, incaperi ce cu greu pot fi mobilate, etc.), iar desele modificari in urma discutiilor cu beneficiarii putand fi implementate cu mare usurinta.

Optimizarea solutiilor de design. Cladirea nou realizata trebuie sa aiba calitati estetice interioare si exterioare. Dorinta fiecarui beneficiar al unei astfel de investitii este realizarea unui spatiu primitor, interesant si coerent. Sunt multe cazurile in care zugravul este autorul lucrarilor de design al cladirii, insa diferenta dintre acest tip de design si cel realizat de un specialist este similara diferentei dintre un fast-food si un restaurant. Este gresita si abordarea in care functiuni cum ar fi depozitele, halele industriale, uneori si birourile, nu au nevoie de design. Un exemplu ar fi centrele comerciale (Carrefour, Kaufland, etc.), care desi in Romania nu exceleaza prin calitati estetice, in tarile din Europa de Vest si nu numai sunt prilej pentru o arhitectura comercial-industriala foarte reusita.

Optimizarea detaliilor constructive. Studierea realizata cu ajutorul programelor specializate a zonelor problematice ale cladirilor, cum ar fi multiplele imbinari intre finisaje, tamplariile, izolatiile de tot felul, invelitorile, fundatiile, etc. poate aduce economie de energie si pot impiedica infiltratii si degradari ulterioare. Intr-un alt articol voi explica modul in care analizarea detaliilor de termoizolare poate aduce rezultate net superioare solutiilor uzuale, utilizand cantitati similare de material.

Acestea ar fi, pe scurt, avantajele , iar cat de curand voi reveni cu articole care sa dezvolte fiecare avantaj in parte. De asemenea, voi reveni cu subiecte legate de domeniul arhitecturii sau al constructiilor. Pana atunci va invit pe site-ul, inca in constructie, www.atelieruldecase.ro .

Share
This entry was posted in Arhitectura and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *