Care este pretul terenurilor agricole

Prin teren agricol se intelege acel teren care in documentatia cadastrala este mentionat la categoria A (arabil). Acest lucru nu inseamna ca destinatia acelui teren este neaparat agricola. Este doar o incadrare conventionala. Cand este vorba de terenuri “arabile” situate in vecinatatea marilor orase, unde potentialul de dezvoltare comerciala sau industriala este mare, pretul de piata nu se mai aseaza in statisticile ce privesc terenurile situate in zone consacrate ca agricole.

Punctul de vedere al companiei imobiliare DTZ, redat in continuare, se refera la terenurile destinate culturilor agricole, situate la distante relativ mari de orase.

Desi s-au dublat in perioada 2007-2011, ajungand la o medie de 1.972 euro pe hectar, preturile terenurilor agricole din Romania sunt de 3 pana la 7 ori mai reduse decat in majoritatea statelor europene.

In Romania, preturile terenurilor agricole difera foarte mult intre regiuni. In zonele de Nord-Est si Sud-Est pretul mediu de vanzare a terenurilor agricole este de circa 1.500-1.600 de euro pe hectar, in timp ce in zonele de langa Bucuresti ajunge la 2.200-2.700 euro pe hectar. Compania imobiliara DTZ Echinox estimeaza o crestere a preturilor in urmatorii trei ani pana la aproape 3.000 de euro pe hectar.

Pretul mediu la nivel national a fost in 2011 de 1.972 de euro pe hectar, fata de 927 de euro in 2007 si 1.700 de euro in 2010.

Romania are 14,7 milioane de hectare de teren agricol, din care 10 milioane de hectare sunt folosite ca teren arabil. Cele mai recente studii arata ca 6,8 milioane de hectare sunt neutilizate.

 “Suprafata de teren disponibila spre vanzare in prezent in Romania este estimata la 500.000 de hectare. In general, este aproape imposibil sa gasesti parcele mari de teren de vanzare. Sunt disponibile foarte multe terenuri de 0,1-10 hectare rezultate din mai multe divizari, generatii dupa generatii. Suprafetele mari sunt foarte rare. In aceste conditii, este posibila achizitia unor suprafete mari de teren printr-un proces de consolidare a mai multor bucati sau prin cumpararea unui teren deja comasat. In acest caz, ofertele sunt rare si foarte scumpe“, se mentioneaza in raportul DTZ.

Valoarea de piata a unei suprafete mari de teren este in general cu 50% mai mare decat cea a loturilor de dimensiuni mai mici.

Comasarea terenurilor mici in loturi mai mari in scopul cresterii productivitatii si a eficacitatii a devenit o oportunitate de afaceri pentru investitorii din domeniul agricol“, apreciaza sursa citata.

Terenul forestier din Romania are o suprafata de 6 milioane de hectare (25% din suprafata tarii), din care circa 4 milioane de hectare sunt detinute de stat. In Europa, media terenurilor forestiere este de 32% din suprafata totala a tarii.

Pretul padurilor din Romania este cuprins intre 2.000 si 5.000 de euro pe hectar, iar cel mai ieftin tip de lemn, cel pentru foc, este vandut in Romania cu circa 70 de euro pe metru cub.

In aceste conditii, analistii DTZ apreciaza ca investitorii sunt din ce in ce mai interesati de terenurile agricole din Romania, avand in vedere ca in celelalte tari europene are loc o reasezare a preturilor pe acest segment.

Sursa: wall-street.ro

 

This entry was posted in Imobiliare Ploiesti, News and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *