Care agentie incaseaza comisionul de intermediere

Este o practica generala in piata imobiliara de astazi, ca un cumparator sa apeleze la serviciile mai multor agentii imobiliare. Nu stiu cum stau lucrurile in Bucuresti, dar intr-un oras precum Ploiestiul, o agentie care se respecta are in portofoliu cea mai mare parte a imobilelor semnificative aflate in piata la un moment dat. Am spus cea mai mare parte, nu toate imobilele din piata. Utilizarea seviciilor a doua sau trei agentii imobiliare nu creste decat intr-o masura mica sansele de a gasi imobile noi, mai bune.  Parerea mea este ca un cumparator care chiar socoteste ca vrea sa colaboreze  cu o agentie (si intentioneaza sa-i si plateasca serviciile) ar trebui sa se informeze temeinic si sa sa-si aleaga una in care sa aiba incredere si “sa se dea pe mana ei”.

Cine incaseaza comisionulDin pacate, sunt multi cumparatori care nu procedeaza asa: se duc la mai multe agentii, sperand ca vor gasi “casa din vis”. N-ar fi aceasta o problema in sine, numai ca dupa vizitele cu prima agentie, la a doua si la urmatoarele, clientul nu spune de la inceput ca am mai facut vizionari si semneaza contractul de prestari de servicii pentru imobile deja vizitate si mentionate in primul contract semnat.

Sunt destule sesizari la Protectia Consumatorului din partea unor astfel de clienti nemultumiti de faptul ca doua agentii ii solicita plata comisionului. Cine este de vina?

Punctul nostru de vedere este ca un contract este un angajament ferm si trebuie respectat cu strictete de catre ambele parti semnatare. De regula, inainte de semnarea contractului, noi prezentam clientului fotografii din imobilele ce urmeaza a fi vizionate si el are posibilitatea de a-si da seama daca le-a mai vazut sau nu. Trebuie doar sa ia lucrurile in serios si sa fie atent. Daca se intampla totusi sa cumpere un imobil din oferta noastra, dar cu o alte agentie (care l-a promovat si ea), atunci ar trebui sa functioneze criteriul primului venit, adica sa aiba prioritate agentia care a facut prima prezentarea. Numai ca aici apare problema bunei credinte. Contractele fiind sub semnatura privata pot fi usor refacute. Agentia mai “flexibila” micsoreaza repede comisionul si-l invita pe client sa antedateze contractul.

Legile pietei sunt dure, agentia accepta sa presteze servicii gratuite in schimbul promisiunii clientului ca le va plati daca va cumpara unul dintre imobilele prezentate. Dar daca cumpara si nu plateste, cum ramane cu intelegerea initiala?

Daca analizam cum ar fi putut fi evitata o asemenea situatie, singura parghie semnificativa este la indemana clientului: sa studieze temeinic ce doreste sa vizioneze si sa informeze agentiile cu care doreste sa colaboreze despre vizionarile anterioare.

4QPF5RSVQZBK

Share
This entry was posted in Clientii nostri, Imobiliare Ploiesti and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *