Atentie la certificatul de urbanism! [2]

Atrageam atentia intr-un articol mai vechi asupra importantei pe care o are un certificat de urbanism atunci cand doriti sa cumparati un teren pe care intentionati sa construiti o casa noua.

Revin acum cu un exemplu concret care intareste cele spuse atunci. Pentru a pastra confidentialitatea informatiei (imobilul nu s-a vandut, dar proprietarul inca isi mai da anunturi in presa) nu voi da numele strazilor. Voi numi generic strazile adiacente Strada 1 si Strada 2 (ca la americani), ca in figura.

Imobilul in discutie este format dintr-un lot de teren cu suprafata de aprox. 290 mp, situat la intersectia a doua strazi, Strada 1 si Strada 2, pe care se afla o casa veche, care are valoare numai in masura in care utilitatile la care este racordata, conteaza.

Un tanar intreprinzator a vrut sa cumpere acest teren si a cerut ca la semnarea contractului de vanzare-cumparare proprietarul sa prezinte un certificat de urbanism de informare. Ca regula, atunci cand pe teren se afla o constructie, prezentarea unui astfel de certificat nu este obligatorie. In doua zile (la urgenta) am obtinut certificatul de urbanism de relatii cerut. Rezultatul a fost socant: restrictiile impuse acopereau intreaga supafata a terenului facand imposibila realizarea unei constructii noi.

Redau mai jos continutul tehnic al certificatului:

 • POT=50%, CUT=1.5
 • Parcela construibila pentru constructii cu regim de inaltime P, P+1-2
 • Retragerea minima obligatorie fata de axa Strazii 1– 19 m
 • Retragerea minima obligatorie fata de aliniamentul Strazii 2 – 3 m sau la aliniamentul cladirilor existente in zona
 • Distanta intre cladirile amplasate pe aceeasi parcela – minim 3 m
 • Distanta intre cladirile amplasate pe parcele alaturate va fi mai mare sau cel putin egala cu inaltimea cladirii celei mai inalte, pentru a nu se umbri reciproc. In cazul in care aceasta conditie nu poate fi respectata, se va intocmi obligatoriu un studiu de insorire, care va fi analizat la faza de Autorizatie de construire, in functie de amplasamentul propus pentru noua constructie.
 • Conform PUG si RLU este prevazuta zona cu protectie arhitecturala (se va obtine avizul de la Directia de Cultura si Culte). In figura am evidentiat numai retragerile impuse de la cele doua strazi: cu albastru retragerea de 19 m de la axa Strazii 1 si cu rosu retragerea de 3 m de la aliniamentul Strazii 2.Dupa cum se poate vedea, nerestrictionata a ramas numai suprafata triunghiului verde. Daca aplicam insa si retragerea de la zidul cladirii aflate pe hotarul vestic, atunci chiar nu mai ramane nimic. Proprietarului nu-i venea sa creada. Cateva luni, cat a stat pe piata terenul sau, a coborat foarte putin pretul, pentru ca in final sa constate ca poate pune gazon pe terenul sau.

  Care este concluzia acestei povesti (adevarate)? Atentie la certificatul de urbanism!
  Vanzatorii trebuie sa-l ceara pentru a stii care este valoarea reala a terenului lor, iar cumparatorii pentru a evita cumpararea unui teren pe care pot doar sa  cultive gazon.

 

Share
This entry was posted in Urbanism and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Atentie la certificatul de urbanism! [2]

 1. Alexutzu says:

  Salut,
  Certificatul de urbanism scos pentru informare contine aceleasi informatii ca cel pentru autorizatia de constructie doar ca scrie ca s-a emis pentru cumparare nu pentru autorizare? Ce informatii lipsesc in cel de informare fata de cel pentru autorizatia de constructie?multumesc

  • O diferenta intre certificatul de urbanism de relatii si cel pentru construire este ca in cel de-al doilea se precizeaza ce avize sunt necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire (Electrica, Distrigaz, Romtelecom etc.).

   • Alexutzu says:

    Am inteles. Multumesc. Doresc sa achizitionez un teren si ma intereseaza regimul juridic, economic si cel tehnic. Terenul este intravilan agricol si imi e teama sa nu fie pasune cu toate ca in titlul de proprietate al vanzatorului scrie ca este arabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *